Bloemen

Tuinen houden van bloemen

Bloemen in de moestuin: in de moestuin verbouwen wij vaak louter groenten. Maar het is zeker aan te raden om dat te combineren met wat bloeiende planten, dat kan heel nuttig zijn. Dat ziet er bovendien ook nog eens leuk uit.
In onze voedseltuin voor de Voedselbank had de Biologische Moestuin Vereniging Hengelo nog nauwelijks gelegenheid om aandacht te besteden aan bloemplanten. Maar laat dat u niet hinderen om dat op de eigen kavel wel te doen !
Bloemplanten hebben diverse functies op de moestuin, zo zijn er:

  1. planten met eetbare bloeiwijzen;
  2. snijbloemen;
  3. vangplanten (voor biologische bestrijding); en
  4. planten ter ondersteuning bedreigde inheemse insecten (bijen, hommels, vlinders).

Lees verder onder de foto.

Zonnebloemen op de moestuin (Foto © Nico Stroes).
Zonnebloemen op de moestuin (Foto © Nico Stroes).

Top

 

Eetbare bloemen

Bijna alle planten op de moestuin zijn in principe bloemplanten.
Van sommige planten eten wij de bloemen als groenten, bijvoorbeeld artisjok, bloemkool, broccoli en kappertjes. Hetzelfde geldt voor sommige kruiden, bijvoorbeeld: dille, kervel, basilicum, komkommerkruid en venkel.
Maar ook veel andere planten hebben eetbare bloemen zonder dat velen zich dat bewust zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan goudsbloem, courgettebloem, daglelie, afrikaantjes en Oost-Indische kers. Deze soorten plant men meestal om andere redenen aan dan om de eetbaarheid van hun bloemen.
De bloembodem van bloemen, en ook oudere bloemen zijn vaak niet lekker. Daarom eet u best alleen de bloemblaadjes van vooral de jonge bloemen. Soms is het gebruik daarvan meer decoratief bedoeld, zoals om salades op te fleuren. Op Internet kunt u makkelijk veel informatie vinden over eetbare bloemen.

Lees verder onder de foto.

Eetbare bloemen: courgettebloemen
Eetbare bloemen: courgettebloemen

Foto: door Steve Buissinne op Pixabay, CC0

Top

 

Snijbloemen

Snijbloemen teelt men van oudsher ook veel in de moestuin. Veel gebruikt “excuus” is “om moeder de vrouw” tevreden te houden. Tegenwoordig dan misschien ook voor “vader de man”? Maar eigenlijk is zo een excuus helemaal niet nodig. Het is immers gewoon heel mooi en dat is op zichzelf al excuus genoeg. U hoeft trouwens die snijbloemen helemaal niet af te snijden. Het is ook prima om er in de tuin zelf van te genieten. Op Internet kunt u makkelijk veel informatie vinden over snijbloemen in de moestuin.

Lees verder onder de foto.

Snijbloemen
Snijbloemen

Foto: door Anna Armbrust op Pixabay, CC0

Top

 

Vangplanten

Veel moestuiniers planten bepaalde bloemplanten aan omdat zij zouden helpen tegen aantastingen en plagen van bijvoorbeeld insecten en aaltjes. De bloemplanten beschermen dan de groenten door bijvoorbeeld bladluizen af te vangen: vandaar “vangplanten”. De aanwezigheid van bloemplanten is dan gunstig voor de groenten.
Vooral bekend is dat onder meer van:

  • Afrikaantjes – sommige Afrikaantjes gaan sommige soorten aaltjes in de grond tegen. Dit is van belang als ze in de buurt van knolgewassen, bonen, sla en bleekselderij staan.
  • Goudsbloemen – goudsbloemen zouden mieren verjagen en larven van bepaalde insecten lokken die leven van bladluizen.

Wie zoekt op Internet vindt nog vele andere voorbeelden, zie hier voor een overzicht. Meestal betreft dit op zijn best ervaringskennis van de schrijver. Maar enige wetenschappelijke onderbouwing is vaak ver te zoeken. Dat gebrek aan onderbouwing wil natuurlijk niet zeggen dat het niet zou werken. Maar men claimt wel erg veel. Beschouw het vooral als een aansporing om er zelf wat mee te experimenteren. Het is leuk en interessant en misschien nog wel nuttig ook.

Lees verder onder de foto.

Goudsbloemen
Goudsbloemen

Foto: door Walter Bichler op Pixabay, CC0

Top

 

Help bijen en vlinders: zaai bloemzaden!

Met name honingbijen, wilde bijen en hommels hebben een belangrijke taak: zij zorgen voor de bestuiving. Veel planten hebben namelijk bestuiving nodig, willen zij goed vrucht of groenten geven. Bloemen trekken de bijen en hommels aan, en ook vlinders. Daarom profiteert uw moestuin van de aanwezigheid van bloemen.
Vlinders spelen weliswaar geen rol in de bestuiving. Maar dat zijn toch ook bedreigde diersoorten waar wij graag van genieten.
Al jarenlang lezen en horen wij in de media over een hoge sterfte aan bijen en vlinders. Over de oorzaken lopen de meningen uiteen. Maar feit is wel dat u de bijen en vlinders kunt helpen. Zaai daarom bloemplanten met stuifmeel en nectar (= het voedsel van bijen, hommels en vlinders).
Bij tuincentra koopt u zadenmengsels voor bloemenweide, speciaal voor bijen of speciaal voor vlinders. Zaai ze aan de zijkant van de groentebedden of op een speciaal bed voor de bloemen.

Lees verder onder de foto.

Hommels als bestuivers.
Hommels als bestuivers.

Foto: door Lars Radzymski op Pixabay, CC0

Top

 

Conclusie & waarschuwing

De conclusie kan niet anders zijn dan:
gebruikt u toch vooral ook bloemplanten in uw moestuin !

Maar nog wel een waarschuwing:
Er lijkt tegenwoordig wel een epidemie gaande om in (moes)tuinen grootbloemige, gevuldbloemige soorten te gebruiken. Bij gevulde bloemen hebben de telers de bloemen gedwongen zich te ontwikkelen tot grotere, onvruchtbare bloemen zonder meeldraden en stampers. Zo komt de plant in onze ogen dan tot een vollere bloei. Maar door het ontbreken van die meeldraden en stampers kan vanzelfsprekend ook geen bestuiving meer plaatsvinden. De bloemen zijn onvruchtbaar geworden, het zijn steriele stakkers zonder enig nut voor bijen en vlinders. Voor wie er meer van wil weten, hier nog wat extra informatie.

Lees verder onder de foto.

Foto 1: door Berns Wälz op Pixabay, CC0
Foto 2: door Myriam op Pixabay, CC0

Met die “kleur per kilo” doen wij de natuur én onze tuin ernstig tekort. Groot- en gevuldbloemige bloemen zijn natuurlijk prima als gekochte snijbloemen voor binnenshuis. Maar wie om de natuur geeft, die plant dergelijke soorten liever niet in de moestuin.

Hommel op enkelbloemige dahlia
Hommel op enkelbloemige dahlia

Foto: door Myriam op Pixabay, CC0

Top

Vragen of opmerkingen over deze pagina?
Neem dan contact met ons op.

 

De vereniging draagt het biologische gedachtengoed uit en teelt voor goede doelen.